Zökkenőmentesítés a kapcsolatokban II. 
2014-03-13 | 2751 nappal ezelőtt

    

Zökkenőmentesítés a kapcsolatokban II.

Az őszinte kapcsolatok természetes velejárói a jól kezelt konfliktusok. Komoly próbatétel elé állítja a feleket a közös élet kialakítása, a problémák közös erővel való leküzdése, a kudarcok és a veszteségek elviselése. Amennyiben ez jól sikerül, igazán ütőképes „csapattá” válnak az érintettek.

Az összhang megteremtését igazán megbonyolítja a közlésünk összetettsége. Egymás szemléletének megértése, elfogadása sokszor igazi kihívás. Mivel a kommunikációnk egyszerre tartalmi és kapcsolati üzeneteket is hordoz. Fontos, hogy mit mondunk, azonban még lényegesebb, hogy hogyan fejezzük ki mindezt. Félreértésekhez vezet, amikor csak a tartalmi információra válaszolunk. Hiszen közben az érzelmeink, gondolataink, vágyaink rejtve maradnak. Az is puskaporos hangulatot hozhat, ha bizonytalanok vagyunk a kapcsolatban. Adott esetben például a közeledést kifejező vagy egyéb gesztusok félreértéséből adódhatnak rázós helyzetek. „Pedig én csak beszélgetni akartam veled! Azért nem haragszol, ugye?”

A feszültségek forrásainak felismerése és megoldását folytatjuk. Megerősítve, hogy a jó konfliktusok elengedhetetlenek az összecsiszolódáshoz.

A felek közti egyéni eltérések gyakran okoznak zavart a kapcsolatban. A gondolkodásban, viselkedésben, igényekben, életvitelben lehetnek eltérések. Melyek a szerelem időszakában oly vonzóak, ám a távolodáskor annál bosszantóbbak lehetnek. A lényeges értékekről, igényekről, tervekről való őszinte, higgadt beszélgetésekre mindenképp szakítsunk időt. Többszörösen megtérül! Ezek megkönnyítik az összecsiszolódást az eltérések megismerése és a különbözőségek elfogadása által. A gondolatolvasás helyett kezdeményezzünk. Akár egy rázós témáról kölcsönösen elmesélve saját tapasztalatainkat. Ezek segítik igazán az egymásra hangolódást.

Ellentétekhez vezet az igények megváltozása is. Hiszen egy kapcsolatban az idő múlásával egyéni fejlődés vagy elakadás is történhet. Melyet jó mielőbb összeegyeztetni. Esetleg új szabályokat, kereteket felállítani a zökkenőmentesség elérésére. Illetve az elfogadni és elengedni azokat a dolgokat, veszteségeket, kudarcokat, testi változásokat, amelyeket nem tudunk irányítani.

A nyílt vagy burkolt hatalmi harcok vállalása helyett sokszor a szexuális téren vagy a nevelési kérdésekben vívnak meg egymással a felek. Ezen felül a súrlódásokat okozhatja az intimitástól való félelem is. Ennek tudattalan elkerülésére gyakran viták robbanhatnak ki. Pedig a kapcsolat szempontjából kedvezőbb ilyenkor azzal foglalkozni, hogy mit kezdünk egymással, amikor a vágyaink alábbhagytak. Amikor eltávolodtunk egymástól. Hajlandóan vagyunk-e ismét közeledni egymáshoz? Megérinteni egymást egy masszázs, romantikus séta vagy összebújós filmezés során?

Panaszkodás és hangos viták helyett inkább a fejlődés és bátorság útját válasszuk. Használjuk az ötlettárunkat, hogy ismét közös élményekkel felfrissítsük fel és tegyük meghittebbé a kapcsolatunkat. A nehéz időszakokat átvészelve válasszunk olyan programokat, melyek korábban is közel hoztak egymáshoz. Adjunk időt magunknak a feloldódáshoz. Félretéve az irreális elvárásokat, akár több napig türelmesen próbálkozni. Egymást dicsérni, ismét meglepni, kimozdulni. Kritika nélkül, békésen eltölteni egy-egy estét egy színház, vacsora vagy akár egy pohár frissítő mellett.

Amikor visszatérő problémák akadályozzák a jó hangulatot, akkor jön jól egy kis nyitottság. Ilyenkor egy életvezetési tanácsadó, mediátor, család vagy párterapeuta ötletet adhat a feszültségek tartós elsimításához. A szakemberek tapasztalatukkal és ötlettárukkal sokat lendíthetnek egy kilátástalannak tűnő helyzeten is.

Ezzel kapcsolatban az érdeklődők jól használható gyakorlatokat sajátíthatnak el Tempo Egészségprogramjainkon és Tempo Egészségklubunkon is.

Szerző:

Nádai Ivett

Pszichológus, Pszichológia tanár

nadai.ivett@egeszsegpenztar.hu

 

 

 Partnereink:

TEMPO_LABLEC_LOGO Szerezd meg: Google Play


Központi ügyfélszolgálati iroda: 1025 Budapest, Nagybányai út 92. Tel.: 06-1-463-4603
Bankszámlaszám: Budapest Bank 10103379-84456100-01004009 Adószám: 18229343-2-41
TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár. Minden jog fenntartva.

Kapcsolat Elfogadóhely-kereső
separatorEGYENLEGLEKÉRDEZÉS separator TOVÁBB A PATIKAPÉNZTÁR OLDALÁRA separator

TEMPO

Egészségpénztár

Egy kis türelmet kérünk, amíg a kívánt tartalom betöltődik...

TEMPO - Az egészségpénztár