Miként takarékoskodjunk, ha bővül a család 
2014-03-07 | 2781 nappal ezelőtt

    

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb pillanat egy család életében, azonban már a bizonyosságtól kezdve elindul a szülők részéről a fejtörés, miként is változik az eddigi megszokott életük. Mind a gondolkodás, a felelősségvállalás, mint a mindennapi feladatok megoldása. De természetesen ilyenkor az anyagiak is előtérbe kerülnek, hiszen a csemete érkezése komoly kiadások elé állítja a boldog szülőket. Azonban mindez egy kis előre gondolkozással jelentősen leegyszerűsíthető, azaz már a gyermekvállalás előtt elkezdhető erre a célra a tartalékképzés.

Vegyük sorra, mi mindent szükséges beszerezni a gyermek érkezése előtt, melyről a védőnő listát is ad a szülőknek. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy milyen költséget jelentenek azon termékek beszerzése, melyek a csemete első pillanataitól szükségesek a felcseperedéséhez.

 • babaruhák: rugdalózó, harisnya, zokni, cipő, kabát, sapka, kesztyű… Azonban első körben mindenképpen érdemes megkérdezni az ismerősöket, esetleg akad-e náluk pár használt darab.
 • babapléd (2-3.000 Ft): ebből is legalább 2-3 darabra szükség lesz, illetve vékony és vastag kivitelt is szerezzünk be belőle.
 • hálózsák (2-4.000 Ft/db): főleg az első időkben nagyon hasznos, valamint ha izgő-mozgó a csemete, mert biztosak lehetünk benne, hogy nem fázik meg éjszaka. Szerezzünk be belőle ujjas és ujj nélküli kivitelt is.
 • babakocsi (20-80.000 Ft): nagyon fontos a megfelelő választás, mindenképpen a kényelmes és praktikus darabot részesítsük előnyben.
 • autósülés (10-25.000 Ft): ezen esetben különös figyelmet kell fordítani a gyermek korához és súlyához ideális ülés kiválasztására.
 • kiságy (10-50.000 Ft): ezt is érdemes megkérdezni az ismerősöktől.

A védőnői listáról a következő termékek elszámolhatóak Tempo Egészségpénztári számlára

 • matrac (9-15.000 Ft): a kiságy vásárlásakor ajánlott beszerezni, illetve ha megvannak a kiságy méretei. Jó tudni, hogy csak azon matracok számolhatóak el Tempo egészségpénztári számlára, mely CE vagy ORKI számmal rendelkeznek, és a számlán feltüntetésre kerül a szám.
 • cumisüveg (1-2.000 Ft): legalább 2 darabra szükség lesz, de figyeljünk arra, hogy legyen kisebb és nagyobb űrtartalmú is.
 • cumisüveg sterilizáló (2-7.000 Ft): sterilizáló vásárlásánál tartsa szem előtt a praktikumot, hiszen nem csak helyigényes készülékek kaphatóak, de akár sterilizáló folyadékot is vásárolhat. Igaz, hogy a készülék egyszeri kiadást jelent, a folyadék pedig folyamatosat, de mindenképpen az igényeihez illeszkedő típus mellett döntsön.
 • pelenka (3-6.000 Ft): fontos sarokpontja az önfeledt játéknak és fejlődésnek, illetve a nyugodt éjszakáknak. Ezért is érdemes olyan terméket választani, mely minden igényünknek eleget tesz, valamint éjszakára rendkívül nedvszívó kivitel mellett dönteni. Mind a textil, mind az eldobható pelenka elszámolható.
 • babaápolási szerek (2-5.000 Ft): mindenképpen olyan terméket vásároljunk, melyben nincsen irrítatív anyag, és kérjük ki a védőnő tanácsát, hogy a gyermek bőréhez megfelelő terméket választhassunk. Az elszámolhatóság miatt kérjük, a számlán egyértelműen azonosítható legyen, hogy babáknak való terméket vásárolt. Például szerepeljen a termék megnevezésében a baba vagy baby szó.
 • hőmérő, lázmérő (2-10.000 Ft): érdemes digitálisat vásárolni, és lehetőleg rövid mérési idejűt, hiszen a gyermek sokkal nyugtalanabb, ha beteg, így megkönnyíthetjük a lázmérés folyamatát.
 • orrszívó (2-4.000 Ft): ahány védőnő, annyi féle ajánlás, azonban a vásárláskor tartsuk szem előtt a könnyen kezelhetőséget, illetve a tisztítási lehetőségeket.
 • mellszívó (3-13.000 Ft)
 • melltartóbetét (2-4.000 Ft): kényelmesebb és praktikusabb az eldobható melltartóbetét, azonban kapható belőle mosható változat is, azonban utazásra ez nem annyira ajánlott.
 • légzésfigyelő (16-40.000 Ft): többféle kivitel létezik belőle, van, ami csak jelez, de olyan is kapható, mely kihangosítja a babaszobát. Mindenképpen olyat válasszon mely Önt is megnyugtatja.

Mindez mennyibe is kerül?

Nézzük meg azon szükséges, az induló csomag elengedhetetlen részét képező kellékeket, melyek elszámolhatóak Tempo Egészségpénztári számlára, ezáltal is csökkentve a gyermekvállalás kiadásait.

Az egyszeri kiadást jelentő tételek – melyek elszámolhatóak egészségpénztári számlára – nagyjából 40-95.000 Forintot tesznek ki, mely azt is jelenti, hogy egyéni egészségpénztári befizetés esetén 20%-os adójóváírás jár, azaz máris kedvezményesebb az induló csomag beszerzése.

 A havi rendszeresességgel megvásárolandó termékek havi költsége, az egészségpénztári számlára elszámolható tételeket véve további 25-30.000 Forintos kiadást jelentenek a családnak. Ez az összeg tartalmazza a havi pelenka, popsitörlő, tápszer, vitaminok, anyatejgyűjtő edények és babaápolási szerek költségét.

Ezek egy évre vetítve meghaladják a 250.000 Forintot is. Az első évben ehhez még hozzájönnek az egyszeri kiadások és az orvosi költségek, melyek így már a 400.000 Forintot is meghaladhatják.
 
Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a Tempo Egészségpénztár az éves 240.000 Forint feletti befizetést teljes egészében jóváírja az egyéni számlán, így azon részből már nem történik működési költséglevonás, akkor igen jelentős megtakarítás és további forrás érhető el például az egyéni befizetésekkel is.

Számokban mindez

 • Az éves 250.000 Ft-os befizetés esetében 9,44%-os többletjóváírás érhető el, tehát 273.600 Ft lesz elkölthető ezen befizetés mellett az adójóváírás után.
 • Éves 400.000 Ft-os befizetés mellett 13,4%-os többletjóváírás érhető el, azaz 453.600 Forintra nő az adójóváírás után az elkölthető összeg.
 • Amennyiben éves szinten 500.000 Ft-os egyéni befizetés történik a számlára, akkor 14,72%-os többletjóváírás érhető el, ezáltal az adójóváírást követően 573.600 Ft lesz az elkölthető összeg.

Természetesen az egészségpénztári számlára történő vásárlás esetén, az egyéni befizetések után érvényesíthető a 20%-os adójóváírás, de nem csupán ezért érdemes szem előtt tartani a pénztári befizetéseket, hiszen az egészségügyi tartalékképzés keretében még – a banki átlagkamatokat meghaladó – hozamot is jóváírunk számláján. Ezáltal pedig még több megtakarítása keletkezik, és szolgáltatóinknál történő vásárlásainál további kedvezményeket is igénybe vehet.

Tehát jelentősen csökkentheti a család kiadásait abban az esetben, ha a Tempo Egészségpénztárt választja. Ha a baba születése előtt elkezdenek takarékoskodni, akkor nagyban megkönnyíthetik saját életüket, mert a kiadások nem egyszerre terhelik a családi kasszát, és mindemellett a Tempo Egészségpénztári tagsággal figyelemreméltó kedvezményeket vehetnek igénybe.

 Partnereink:

TEMPO_LABLEC_LOGO Szerezd meg: Google Play


Központi ügyfélszolgálati iroda: 1025 Budapest, Nagybányai út 92. Tel.: 06-1-463-4603
Bankszámlaszám: Budapest Bank 10103379-84456100-01004009 Adószám: 18229343-2-41
TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár. Minden jog fenntartva.

Kapcsolat Elfogadóhely-kereső
separatorEGYENLEGLEKÉRDEZÉS separator TOVÁBB A PATIKAPÉNZTÁR OLDALÁRA separator

TEMPO

Egészségpénztár

Egy kis türelmet kérünk, amíg a kívánt tartalom betöltődik...

TEMPO - Az egészségpénztár